El diumenge 28 de març passat hi va haver al Teatre Principal de Valls una jornada de formació i debat, organitzada per la CUP de Valls, en què es va parlar de llengua, cultura, associacionisme i memòria històrica. La jornada de formació i debat que duia per títol «Expressions d’un poble actiu: llengua, cultura, associacionisme i memòria» va començar a les 10 del matí al Teatre Principal de Valls i va acabar al voltant de les 7 de la tarda. L’objectiu era tractar aquests temes de cara al programa marc de les CUP. La jornada es va dividir en dues parts (matí i tarda) que combinaven l'aprenentatge i la deliberació.
Durant el matí, amb una audiència d'unes 40 persones, es van presentar 4 ponents, un per a cada eix de debat, que van exposar la seva anàlisi personal i professional sobre la situació actual als municipis catalans.
Va començar Agnès Toda, membre del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i membre de la CUP de Reus, parlant sobre com treballar la llengua catalana des de l’àmbit municipal. Tot seguit, Anton Gavaldà, professor d'història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, va endinsar-se en la temàtica de la memòria històrica.
Després va ser el torn de Paco Cruz, expert en elements i festes populars i membre dels Geganters de Granollers, que va fer la seva exposició sobre cultura i festes. I, per acabar la primera part, Roger Gili, responsable del Projecte Rius, va exposar la temàtica de l'associacionisme.
Les intervencions van generar un gran debat entre els assistents, que es va haver de limitar per poder seguir l’horari establert.
Després de dinar, es van confeccionar 4 tallers deliberatius, un per cada eix i en paral·lel, en els quals es comptava amb convidats relacionats amb la temàtica indicada que feien una breu exposició de 2 o 3 experiències referents al territori per després encetar el debat que havia de portar a la deliberació i, per acabar, a la recerca del consens a plasmar en el programa marc de les CUP.
El taller de la llengua es va comptar amb la participació del director del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Ginebra, així com de dos membres de la Plataforma per la Llengua.
El taller de memòria històrica estava participat per l'historiador Àngel Gasol, expert en la confecció d'itineraris pels centres històrics com a exemple de revitalització del patrimoni.
En el taller de cultura i festes, hi van van participar membres del Casal Panxampla de Tortosa, que van explicar l'experiència de la recuperació de la jota i de com tornar-la a situar en el seu lloc d'origen: la plaça i el carrer. I membres de la CUP de Vilanova i la Geltrú van explicar la festa major i el carnaval del seu municipi.
En el taller d'associacionisme, hi van participar membres del GER, entitat cultural i esportiva de Ribes, creada l'any 1972, que van exposar les seves experiències sobre les activitats socioculturals i esportives que porten a terme. L'Agrupament Escolta i Guia Verge de la Candela de Valls, amb 50 anys d'història, va explicar com s’ha mantingut una entitat emblema de l'educació en el lleure a Valls durant tot aquest temps. I membres de l’organització de les Barraques que es celebren durant les festes de Sant Pere a Reus van explicar el model organitzatiu a partir d'entitats que gestiona aquesta activitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada